,,De Europese beurzen zijn nog altijd in een zeer fatalistische stemming vanwege Griekenland en het mogelijke besmettingsgevaar. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de ECB ingrijpt voordat de situatie volledig uit de hand loopt, en dat zal de markten ondersteunen”, aldus Lex van Dam, hedge fund manager bij Hampstead Capital.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent lager op 289,88 punten. De MidKap-index zakte 0,5 procent tot 469,61 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt daalden tot 0,7 procent. Parijs won 0,1 procent. Op Wall Street, waar wordt uitgekeken naar de beursgang van de socialenetwerksite Facebook, zullen de beurzen waarschijnlijk zo’n 0,5 procent hoger openen.
Kredietverlaging
In Madrid klom de beurs 0,8 procent. De Spaanse banken lieten ondanks een massale kredietverlaging winsten zien. Berichten over een mogelijke herinvoering van het verbod op het zogenoemde `naked short-selling’ op Spaanse banken, waarbij wordt gespeculeerd op een koersdaling zonder de aandelen te bezitten, stuurden de bankaandelen hoger.
Santander, de grootste bank van Spanje, steeg 3,6 procent en BBVA won 3,9 procent. Kredietbeoordelaar Moody’s heeft 16 Spaanse banken een lagere kredietwaardering gegeven. Volgens Moody’s zijn de verlagingen het gevolg van de recessie in Spanje en de reeds verlaagde kredietwaardigheid van de Spaanse overheid.
Bankia
De noodlijdende Spaanse bank Bankia klom 29 procent. De bank, die grotendeels is genationaliseerd, verloor donderdag nog ruim 14 procent op berichten dat klanten hun geld weghaalden bij de bank.
In de AEX voerde Randstad de dalers aan met een verlies van 1,8 procent. PostNL volgde op de voet met een verlies van 1,6 procent. Navigatiebedrijf TomTom was een opvallende stijgers met een winst van 6,7 procent. Analisten konden niet een duidelijke reden voor de stijging aandragen.
Visolie
DSM verloor 1,5 procent. Het speciaalchemiebedrijf neemt Ocean Nutrition Canada, een leverancier van uit visolie afgeleide vetzuren, over. De overname zal vanaf 2013 bijdragen aan de winst per aandeel. ING steeg 2,3 procent. Vrijdag gaat de eerste biedingsronde op de levensverzekeringsactiviteiten van ING in Azië van start.
De euro bleef onder de 1,27 dollar en was 1,2696 dollar waard, tegen 1,2705 dollar aan het eind van de Europese beurshandel donderdag. De prijs van Amerikaanse olie stabiliseerde op 92,60 dollar per vat en Brentolie werd 0,5 procent goedkoper op 106,93 dollar per vat.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl